Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Cicely Mary Barker. Οι νεράιδες των λουλουδιών.



Η  Cicely Mary Barker γεννήθηκε στο Croyden του Surrey στην Αγγλία στις 28 Ιουνίου του 1895. Η οικογένειά της είχε ήδη καλλιτεχνικές καταβολές. Ο πατέρας της ο Walter Barker κατάγονταν από οικογένεια ξυλοχαρακτών και εκείνος συνέχιζε την παράδοση. Το 1909 έγινε γνωστός για τον ξυλόγλυπτο άμβωνα που φιλοτέχνησε στην οικογενειακή τους εκκλησία. Η Cicely είχε το χάρισμα από παιδί, και αφιέρωνε πολλές ώρες για να σχεδιάζει και να χρωματίζει.
Δυστυχώς , υπέφερε επίσης από επιληψία, μια κατάσταση που εξαφανίστηκε στα κατοπινά της χρόνια. Εξ αιτίας  της πάθησής της δεν φοίτησε σε κανονικό σχολείο αλλά εκπαιδεύτηκε με μαθήματα κατ' οίκον.

Η Barker εμφανίζεται να έχει βελτιώσει το ταλέντο της μεγαλώνοντας έξω από τα πρότυπα ενός κανονικού σχολείου. Ο πατέρας της την έγραψε σε μια σειρά καλλιτεχνικών μαθημάτων με αλληλογραφία όταν ήταν ακόμη πολύ μικρή, και όταν έγινε δεκατριών ετών παρακολούθησε μαθήματα στη βραδινή σχολή τέχνης του Croyden, όπου αργότερα έγινε και δασκάλα.

Σε ηλικία 15 ετών ο εκδότης Raphael Tuck εκδίδει μερικές εικονογραφίες της σαν ένα σετ από ευχητήριες κάρτες. Την αμέσως επόμενη χρονιά κερδίζει βραβείο σε ένα διαγωνισμό αφίσας που διοργάνωνε ο καλλιτεχνικός σύλλογος του Croyden, και σύντομα ανακηρύσσεται σε επίτιμο ισόβιο μέλος του συλλόγου, και γίνεται έτσι το νεότερο μέλος του.

Η Barker μελέτησε προσεκτικά τα φυτά τα λουλούδια τα έντομα και τις πεταλούδες, και οι καλλιτεχνικές σπουδές που είχε κάνει από παιδί ήταν εμφανείς στη δουλειά της. Η σειρά των βιβλίων της με τις λουλουδονεράιδες  την οποία η έγραψε και εικονογράφησε η ίδια εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1923. Είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε δημιούργησε 7 ακόμη σειρές. Η αδερφή της η Dorothy ήταν νηπιαγωγός και οι μαθητές της χρησιμοποιήθηκαν σαν μοντέλα για τις εικονογραφήσεις της Cicely. Η Dorothy πέθανε το 1954 και η Cicely σχεδίασε ένα χρωματιστό γυάλινο παράθυρο στην εκκλησία του St. Edmund σε μνήμη της αδερφής της.

Η Cicely Mary Barker πέθανε ειρηνικά στις 16 Φεβρουαρίου του 1973 σε ηλικία 77 ετών. 

Οι νεράιδες της Cicely Mary Barker αγγίζουν εκείνο το κομμάτι της καρδιάς μας που ήξερε πάντα ακριβώς πως μοιάζει μια νεράιδα! Οι εικονογραφίες της από λουλούδια και φυτά είναι ακριβέστατες από βοτανικής πλευράς, αλλά το αποκορύφωμα είναι οι νεράιδες που εμφανίζονται σε κάθε εικόνα προσκαλώντας τον θεατή να απολαύσει το θαύμα και τη μαγεία της φύσης! Η δουλειά της μας παρασύρει να ανακαλύψουμε πάλι τη φύση με τα μάτια ενός παιδιού!

Η Cicely έγραψε ένα ποίημα για κάθε νεράιδα. Ο συνδυασμός της της εικόνας και της ποίησης είναι ένας υπέροχος τρόπος για να μάθει κανείς τα φυτά είτε είναι παιδί είτε είναι ενήλικας!