Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Οργανώνοντας ένα παιδικό πάρτι



Από την Έφη Μιχαήλ



Το να οργανώσετε το πάρτι του παιδιού σας είναι μια 

πολύ διασκεδαστική διαδικασία τόσο για εσάς όσο και 
για εκείνο, εφόσον είναι σε ηλικία που μπορεί να σας 
βοηθήσει, αν και τις περισσότερες φορές η όλη 
προετοιμασία μπορεί να σας στρεσάρει. Όμως, είναι 
πολύ εύκολο να ξεπεράσετε αυτό το άγχος, αρκεί να 
έχετε στο μυαλό σας κάποια συγκεκριμένα σημεία στα 
οποία πρέπει να εστιάσετε.

Το να οργανωθείτε, λοιπόν, και να σχεδιάσετε το πάρτι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει αρκετά νωρίς, για να εξασφαλίσετε ότι θα έχει απόλυτη επιτυχία και δε θα έχετε παραλείψει κάτι. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε το σχεδιασμό του περίπου ένα μήνα πριν από την ημέρα που έχετε στο μυαλό σας να γίνει το πάρτι. Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος της τελευταίας στιγμής και να αποφύγετε την περίπτωση να εξελιχθεί κάτι διαφορετικά από ότι το είχατε σχεδιάσει. Εξάλλου, ο χρόνος αυτός θα σας δώσει την ευκαιρία να σκεφτείτε διάφορες ιδέες για τη διακόσμηση και τη ψυχαγωγία των παιδιών κατά τη διάρκεια του πάρτι.
Και όταν έρθει εκείνη η μέρα, όλα θα είναι στην εντέλεια! Και μην ξεχάσετε να έχετε διαθέσιμη τη φωτογραφική σας μηχανή, για να απαθανατίσετε τις πιο χαρούμενες στιγμές του παιδιού σας με αγαπημένα πρόσωπα.
Η ημέρα του πάρτι
Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρετε είναι, πότε θα ήταν ιδανικό να γίνει το πάρτι. Σε αυτό θα παίξει ρόλο φυσικά η διαθεσιμότητα των φίλων των παιδιών και των συγγενών σας. Συνήθως, τα πάρτι τις καθημερινές αποφεύγονται, μιας και τα περισσότερα παιδιά τα απογεύματα έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες και οι γονείς τους ενδεχομένως κάποιες υποχρεώσεις.
Τα περισσότερα πάρτι γίνονται το Σαββατοκύριακο, λίγες ώρες πριν το μεσημεράκι ή νωρίς το απόγευμα. Το Σάββατο ενδείκνυται, για να ασχοληθείτε με την προετοιμασία την Παρασκευή το απόγευμα ή ακόμα καλύτερα νωρίς το πρωί του Σαββάτου και να έχετε την Κυριακή για να ξεκουραστείτε, πριν ξεκινήσει η εβδομάδα. Από την άλλη, την Κυριακή οι υποχρεώσεις των περισσοτέρων είναι λιγότερες και φυσικά θα έχετε όλο το Σάββατο να κάνετε τα τελευταία ψώνια και την προετοιμασία.
Η ώρα του πάρτι
Η ώρα έναρξης και λήξης του πάρτι εξαρτάται λίγο πολύ από την ηλικία του παιδιού, αλλά και από το πρόγραμμά του, δηλαδή πως διαμορφώνεται μέσα από τις ανάγκες του όσο είναι ακόμα μωρό ή από το διάβασμα και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες το Σαββατοκύριακο, όταν είναι μεγαλύτερο. Γενικότερα θα λέγαμε, ότι ένα πάρτι το Σαββατοκύριακο μπορεί να ξεκινήσει από τις 12 ή τη 1 και να διαρκέσει μέχρι το απόγευμα. Διαφορετικά, μπορεί αν ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και να διαρκέσει μέχρι τις 8 ή 9, ανάλογα και με την ηλικία των παιδιών.
Ο χώρος του πάρτι
Υπάρχουν πολλά μέρη, όπου μπορείτε να κάνετε ένα παιδικό πάρτι. Πολλοί γονείς επιλέγουν το χώρο του σπιτιού τους, για να έχουν τα πάντα υπό έλεγχο και να είναι ο χώρος οικείος για το παιδί, κυρίως αν είναι μέχρι 3 ετών. Και πάλι εδώ, η ηλικία του παιδιού, αλλά και το budget σας, θα σας οδηγήσουν στην κατάλληλη επιλογή. Για τα παιδάκια μέχρι 2 ετών, το πάρτι είναι κάτι που μάλλον δε θα θυμούνται, ενώ εσείς θέλετε να γιορτάσετε με αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να οργανώσετε μια γιορτή στο σπίτι ή ένα bbq στον κήπο.
Τα λίγο μεγαλύτερα παιδάκια μέχρι 5 ετών μπορούν πλέον να εκφράσουν τα “θέλω” τους για το δικό τους πάρτι και να συμμετέχουν σε κάθε τι που συμβαίνει. Αυτό που αποζητούν είναι συνεχές παιχνίδι, χορός και τραγουδάκια και οπωσδήποτε μια καταπληκτική τούρτα, για να σβήσουν τα κεράκια τους, αν έχουν τα γενέθλιά τους. Ο χώρος του σπιτιού ενδείκνυται στην περίπτωση αυτή, μιας και τους είναι αρκετά οικείος ώστε να παίζουν ασταμάτητα με τα άλλα παιδάκια. Ωστόσο, και οι παιδότοποι είναι μια πολύ καλή επιλογή που θα σας βγάλει από το πολύ άγχος και τις προετοιμασίες στο σπίτι, ενώ και τα παιδιά θα διασκεδάζουν ασταμάτητα.
Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, ο χώρος του σπιτιού παραμένει η κατάλληλη πρόταση για να οργανώσουν τις δικές τους δραστηριότητες, να παίζουν με τα παιχνίδια τους και να νιώθουν άνετα όλη την ώρα. Βέβαια, τώρα οι επιλογές σας πληθαίνουν, μιας και τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν ένα πάρτι διασκεδάζοντας σε θεματικά πάρκα και λούνα πάρκ, σε bowling centers ή παγοδρόμια.
Οι καλεσμένοι
Ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι σας και ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός τους, είναι κάτι που θα σας απασχολήσει αρκετά κατά τη διάρκεια της οργάνωσης του πάρτι. Και αυτό είναι κάτι που εξαρτάται λίγο πολύ από την ηλικία του παιδιού, το πόσο μεγάλο θέλετε να είναι το πάρτι και φυσικά, το budget σας.
Συνήθως, μέχρι την ηλικία των 3 ετών οι κοντινοί συγγενείς και οι πολύ καλοί φίλοι αρκούν για να γιορτάσετε μαζί το πάρτι του παιδιού. Ο αριθμός αυτός συνήθως δεν ξεπερνά τα 15 άτομα. Μετά την ηλικία αυτή και αν το παιδάκι πηγαίνει παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο, μπορείτε να καλέσετε παιδάκια από την τάξη του και τους γονείς τους, ώστε να γνωριστείτε καλύτερα.
Όταν το παιδάκι πηγαίνει σχολείο, συνήθως καλείται όλη η τάξη. Αν, παρ' όλα αυτά, το budget σας δε σας επιτρέπει να καλέσετε όλα τα παιδιά, συζητήστε με το παιδάκι σας και καταλήξτε στους πιο κοντινούς του φίλους. Εννοείται, πως αν οργανώσετε το πάρτι σπίτι σας, πρέπει να λάβετε υπόψη και το διαθέσιμο χώρο, ώστε να είναι άνετα όλοι οι καλεσμένοι σας.

Το θέμα του πάρτι
Αφού καταλήξετε με τις πρώτες λεπτομέρειες του πάρτι (χώρος, χρόνος, καλεσμένοι), αναζητήστε το θέμα που θέλετε να έχει. Στην απόφαση αυτή τον πρώτο λόγο έχει φυσικά το παιδί, το οποίο θα κατευθύνει τις επιλογές σας με τις προτιμήσεις του (εφόσον είναι βέβαια σε ηλικία που μπορεί να το κάνει). Ένας παιδικός ήρωας, μια κινηματογραφική παιδική ταινία, το χόμπι του, τα αγαπημένα του χρώματα, κ.ά. μπορούν να σας δώσουν χρήσιμες ιδέες, ώστε να αναζητήσετε στα καταστήματα τον αντίστοιχο εξοπλισμό, είτε αφορά τις προσκλήσεις, τη διακόσμηση, τα χάρτινα ή πλαστικά σερβίτσια του φαγητού, τα ποτήρια και την τούρτα, είτε τα παιχνίδια που θα παίξουν κατά τη διάρκεια του πάρτι. Το θέμα μπορεί να καθοδηγήσει ακόμα και τις επιλογές σας για τα αναμνηστικά δωράκια, που θα μοιράσετε στα παιδιά στο τέλος του πάρτι.
Budget
Για να υπολογίσετε το κόστος του πάρτι θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι σε αυτό περιλαμβάνονται: η διακόσμηση του χώρου, το φαγητό, τα σνακς και η τούρτα ή άλλα γλυκίσματα, τα αναψυκτικά και οι χυμοί, τα αναμνηστικά δωράκια του πάρτι και η ψυχαγωγία των μικρών καλεσμένων (αν θέλετε να υπάρχει κάποιος κλόουν, ταχυδακτυλουργός, κ.λπ. ή εξοπλισμός για το παιχνίδι και τις διαφορές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του πάρτι).
Φαγητό και αναψυκτικά
Δε γίνεται ποτέ να λείπουν από ένα παιδικό πάρτι τα σνακς, όπως πατατάκια, pop corn και γαριδάκια, καθώς και οι χυμοί ή τα αναψυκτικά. Επίσης, μπορείτε να έχετε ένα πολύ όμορφο μπουφέ από υγιεινές λιχουδιές, γλυκές και αλμυρές. Πολύ περισσότερο, όταν το πάρτι γίνεται κοντά σε ώρες φαγητού. Οι λιχουδιές αυτές μπορεί να είναι σαντουιτσάκια, πιτσάκια, μικρά σουβλάκια, κοτοτμπουκιές, πιτάκια, σαλάτες, κέικ και muffins, μπισκότα, γλυκές πίτες, κ. ά. Μπορείτε, ακόμα, να ετοιμάσετε γρανίτες σε διάφορες γεύσεις και χρώματα, που θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά.
Η τούρτα
Μια παιδική τούρτα δεν μπορεί παρά να έχει χρώμα και να είναι “χαρούμενη”. Το θέμα του πάρτι θα σας βοηθήσει να κάνετε την κατάλληλη επιλογή, αρκεί να ενημερώσετε γι' αυτό το ζαχαροπλαστείο. Θα σας συμβουλεύαμε να μην κάνετε την παραγγελία την ίδια μέρα του πάρτι ή 1 μέρα πριν, αλλά να ενημερώσετε λίγες μέρες πριν το ζαχαροπλαστείο για την παραγγελία σας, ώστε να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Μην ξεχάσετε να τους κάνετε μια υπενθύμιση την προηγούμενη ή 2 μέρες πριν και τονίστε τους, ότι θέλετε φρέσκα υλικά.
Αν δεν έχετε κάποια συγκεκριμένη ιδέα στο μυαλό σας, στο ζαχαροπλαστείο θα σας δείξουν πολλές φωτογραφίες από παιδικές τούρτες που έχουν παρασκευάσει, ώστε να πάρετε ιδέες. Φυσικά, κάθε δική σας πρόταση μπορεί να πραγματοποιηθεί!
Η ψυχαγωγία
Ανάλογα με το θέμα που έχετε επιλέξει για το πάρτι, μπορείτε να σκεφτείτε ιδέες και για το παιχνίδι και τις δραστηριότητες των παιδιών κατά τη διάρκειά του. Μπορείτε ακόμα να αναθέσετε την ψυχαγωγία τους σε κάποιον επαγγελματία, που θα αναλάβει να τα διασκεδάσει με διάφορα παιχνίδια, μαγικά, σκετσάκια, μπαλονοκατασκευές, κόλπα ή ακόμα και face painting. Ενημερώστε τον για το θέμα του πάρτι (εφόσον υπάρχει), ώστε να εμπνευστεί σχετικές ιδέες, ανάλογα βέβαια και με την ηλικία των παιδιών.
Κάποια από τα παιχνίδια που θα συμμετέχουν τα παιδιά μπορούν να συνοδεύονται και από ένα δώρο - βραβείο για το νικητή.
Αναμνηστικά δωράκια
Για να θυμούνται τα παιδάκια το πάρτι σας, μπορείτε, αν θέλετε και το επιτρέπει το budget σας, να χαρίσετε στους μικρούς σας καλεσμένους αναμνηστικά δωράκια. Τα δωράκια αυτά μπορεί να είναι άλλα για τα αγοράκια και άλλα για τα κοριτσάκια ή να επιλέξετε κάτι κοινό για όλα τα παιδιά. Κονκάρδες, σχολικά είδη, διακοσμητικά για το δωμάτιο, μικρά παιχνιδάκια, αυτοκόλλητα, παραμυθάκια, cd με τραγούδια, ακόμα και ένα πουγκί με γλυκίσματα είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές σας. Εφόσον το πάρτι σας χαρακτηρίζει κάποιο θέμα, τότε αυτό μπορεί να κατευθύνει και τις επιλογές σας για τα αναμνηστικά δωράκια.
Αν το παιδάκι σας είναι μωρό ακόμα, μπορείτε να χαρίσετε στους συγγενείς και τους φίλους σας μια φωτογραφία του με αφιέρωση!